door Corinne Gouget
E621 ofwel mononatriumglutamaat (MSG
in het Engels)
Deze smaakversterker is net zo
gevaarlijk als Aspartaam en verschijnt onder verschillende namen. Dit additief
heeft als doel uw smaakpapillen te stimuleren en om u meer zin te geven om
producten te eten waar E621 in is verwerkt. Hierdoor eet u bijvoorbeeld een
hele zak chips in één keer leeg. Deze ‘eetdrang’ kan lastig zijn voor sommige
personen die er erg allergisch voor zijn, zo erg dat een toevallige overconsumptie
hen fataal kan worden. Ben je er inderdaad allergisch voor, dan moet je echt al
je eten zelf koken. Sinds 1950 wordt dit additief in hoe langer hoe meer
industriële levensmiddelen verwerkt en ook nog eens in steeds grotere
hoeveelheden. E 621 heeft een grote bijdrage geleverd aan de epidemie van
zwaarlijvigheid die op dit moment heerst. Daarnaast kan E621 de hoeveelheid
insuline die door de buikspeekselklier wordt gemaakt verdrievoudigen, waardoor
het de kans verhoogt op ouderdomsdiabetes. E621 kan bovendien de kans op
verslaving aan nicotine of andere drugs verhogen.
In zijn boek 'EXCITOTOXINS: The
taste that kills' legt dokter RUSSELL BLAYLOCK (een belangrijke Amerikaanse neurochirurg
en voedingsdeskundige) in detail uit, welke ravages Aspartaam en natriumglutamaat
(allebei excitotoxinen) kunnen veroorzaken. Deze stoffen tasten het
zenuwstelsel aan en zijn kankerverwekkend. In het boek worden 490 referenties
en wetenschappelijke onderzoeken uit de periode 1950-1993 geciteerd. In te veel
landen, waaronder Nederland, wordt er niets over de giftigheid van dit additief
vermeld, terwijl het toch veelvuldig wordt gebruikt en als een 'kameleon' onder
verschillende benamingen voorkomt. Dit additief is aanwezig in de meeste kant-en
-klare producten. Omdat het aan veel Aziatische of Indiase schotels wordt
toegevoegd, hangen sommige restaurants in de VS in hun vitrine een bordje op
met ‘NO MSG HERE’ om goed geïnformeerde gasten van dienst te zijn. Maar MSG
wordt toch nog steeds hoe langer hoe meer gebruikt. Op de ingrediëntenlijst van
chips, soep in poedervorm, diepvriesproducten, kant en klaar gerechten, snoepjes,
smeerpasta´s, dieetproducten en tal van andere producten verbergen de volgende
namen ALTIJD E621: mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, adjinomoto (99%
puur MSG), plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, ve-tsin, gehydrogeneerde eiwitten,
gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat
en sommige maïsoliën. Namen die vaak ook bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn:
Moutextract, bouillon, moutaroma's, kunstmatige aroma's, natuurlijke aroma´s,
natuurlijke aroma's van varkens of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe,
vaak ´overige kruiden of specerijen´, maltodextrine, sojasaus, producten die
gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citroenzuur (ook geconcentreerd), maïssiroop,
karamelaroma (gebruikt voor de kleur). De volgende producten zouden E621 kunnen
bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwit-isolaat, eiwitten uit
tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of
rijsteiwitten of havereiwitten. Op de
voorkant van een pakje kan de vermelding staan: 'zonder MSG’ Maar als de ingrediëntenlijst bijvoorbeeld plantaardige
gehydrogeneerde vetten of gistextract bevat, weet u nu hoe laat het is.
Dokter Blaylock, wereldwijd erkend expert op het gebied van
gezondheidsrisico's door voedseladditieven: “Toen ‘Excitotoxins, the taste that kills’ uitkwam, dacht men dat alleen
de hersenen aangetast werden door E621. Uit onderzoeken in 2007 is gebleken dat
ook het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als mononatriumglutamaat
eenmaal in het bloed gekomen is. Het leidt tot niet te genezen kankers.(…) Zou men
nu Aspartaam en Mononatriumglutamaat verbieden,
dan gaan we een sterke daling zien van obesitas, verscheidene kankers, zenuwaandoeningen
zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en hyperactiviteit.” Dr Blaylock wijst in
zijn studies ook op de kwalijke rol van pesticiden, herbiciden, aluminium en
kwik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten