zaterdag 14 september 2013

Wat zit er in uw eten? (2)


door Corinne Gouget

E621 ofwel mononatriumglutamaat (MSG in het Engels) 

Deze smaakversterker is net zo gevaarlijk als Aspartaam en verschijnt onder verschillende namen. Dit additief heeft als doel uw smaakpapillen te stimuleren en om u meer zin te geven om producten te eten waar E621 in is verwerkt. Hierdoor eet u bijvoorbeeld een hele zak chips in één keer leeg. Deze ‘eetdrang’ kan lastig zijn voor sommige personen die er erg allergisch voor zijn, zo erg dat een toevallige overconsumptie hen fataal kan worden. Ben je er inderdaad allergisch voor, dan moet je echt al je eten zelf koken. Sinds 1950 wordt dit additief in hoe langer hoe meer industriële levensmiddelen verwerkt en ook nog eens in steeds grotere hoeveelheden. E 621 heeft een grote bijdrage geleverd aan de epidemie van zwaarlijvigheid die op dit moment heerst. Daarnaast kan E621 de hoeveelheid insuline die door de buikspeekselklier wordt gemaakt verdrievoudigen, waardoor het de kans verhoogt op ouderdomsdiabetes. E621 kan bovendien de kans op verslaving aan nicotine of andere drugs verhogen.

In zijn boek 'EXCITOTOXINS: The taste that kills' legt dokter RUSSELL BLAYLOCK (een belangrijke Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige) in detail uit, welke ravages Aspartaam en natriumglutamaat (allebei excitotoxinen) kunnen veroorzaken. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel aan en zijn kankerverwekkend. In het boek worden 490 referenties en wetenschappelijke onderzoeken uit de periode 1950-1993 geciteerd. In te veel landen, waaronder Nederland, wordt er niets over de giftigheid van dit additief vermeld, terwijl het toch veelvuldig wordt gebruikt en als een 'kameleon' onder verschillende benamingen voorkomt. Dit additief is aanwezig in de meeste kant-en -klare producten. Omdat het aan veel Aziatische of Indiase schotels wordt toegevoegd, hangen sommige restaurants in de VS in hun vitrine een bordje op met ‘NO MSG HERE’ om goed geïnformeerde gasten van dienst te zijn. Maar MSG wordt toch nog steeds hoe langer hoe meer gebruikt. Op de ingrediëntenlijst van chips, soep in poedervorm, diepvriesproducten, kant en klaar gerechten, snoepjes, smeerpasta´s, dieetproducten en tal van andere producten verbergen de volgende namen ALTIJD E621: mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, adjinomoto (99% puur MSG), plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, ve-tsin, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën. Namen die vaak ook bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: Moutextract, bouillon, moutaroma's, kunstmatige aroma's, natuurlijke aroma´s, natuurlijke aroma's van varkens of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak ´overige kruiden of specerijen´, maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citroenzuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur). De volgende producten zouden E621 kunnen bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwit-isolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of rijsteiwitten of havereiwitten.  Op de voorkant van een pakje kan de vermelding staan: 'zonder MSG’ Maar als de ingrediëntenlijst bijvoorbeeld plantaardige gehydrogeneerde vetten of gistextract bevat, weet u nu hoe laat het is.

Dokter Blaylock, wereldwijd erkend expert op het gebied van gezondheidsrisico's door voedseladditieven: “Toen ‘Excitotoxins, the taste that kills’ uitkwam, dacht men dat alleen de hersenen aangetast werden door E621. Uit onderzoeken in 2007 is gebleken dat ook het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als mononatriumglutamaat eenmaal in het bloed gekomen is. Het leidt tot niet te genezen kankers.(…) Zou men nu Aspartaam en Mononatriumglutamaat  verbieden, dan gaan we een sterke daling zien van obesitas, verscheidene kankers, zenuwaandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en hyperactiviteit.” Dr Blaylock wijst in zijn studies ook op de kwalijke rol van pesticiden, herbiciden, aluminium en kwik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten